Complexul Oedip la copii

16
Rolul tatălui vs. rolul mamei în viața copilului
16 septembrie 2015
18
Bunele maniere ale copilului: 7 reguli elementare
16 septembrie 2015

Complexul Oedip la copii

17

Termenul de “complex” își are originile în latinescul “complexus” – legătură, înlănțuire, îmbinare. Acesta desemnează un ansamblu parțial sau total inconștient de reprezentări și amintiri cu o semnificație afectivă puternică. Complexele sunt în general folosite pentru a explica anumite evenimente, comportamente. Ȋn articolul următor vedeţi cum se manifestă complexul Oedip la copii.

 

Ce este complexul Oedip?

Complexul Oedip reprezintă atracția pe care copilul o resimte pentru părintele de sex opus și rivalitatea cu părintele de același sex. Sigmund Freud plasează acest complex la baza dezvoltării emoțional-afective a personalității și a întregii activități psihice a individului. De regulă, complexul Oedip este stopat în adolescentă, când tânăraul se indentifică cu părintele de același sex.

Interpretarea complexului Oedip din perspective psihanalistului Jung diferă de cea a lui Freud. Jung îl percepe ca pe un proces total psihologic, spre deosebire de Freud care consideră că atașamentul copilului de parintele de sex opus are o bază sexuală. Jung vede acest tip de relație precum un regres spre copilărie și o dorință de dependență a copilului față de părinte. Complexul oedipian devine așadar un conflict între dorința copilului de a fi mângâiat și protejat și dorința de independență și de maturizare.

Cum se manifestă?

Fetița vrea să se identifice cu mama sa. Identificarea din ambiție, devine o sursă de bucurie și nu de vinovăție. Dacă mama îi va permite fetiței să se implice alături de ea în diferite activități, o va face să se simtă în acest mod egala ei. Fetița este însă mai sensibilizată de ceea ce spune și face tatăl, atenția căruia dorește să o capteze, de altfel. Modalitatea fetiței de a seduce constă în a-și flata tatăl. “Luptă” în acest mod împotriva mamei “tatăl meu este mult mai puternic și mă preferă pe mine, așa dar eu sunt grozavă”. De multe ori fetița îl asociază pe prințul din poveste cu tatăl sau și declară “eu vreau să mă mărit cu tati”. În mod normal, atunci când tatăl nu este nevrozat și este afectuos cu fiica sa, este suficient pentru ca fata să se simtă împăcată și fericită, acest comportament fiind benefic pentru stabilirea de raporturi sociale cu băieții de vârstă ei. Dacă tatăl este de acord și o încurajează în stabilirea prieteniilor cu băieții și nu devine gelos, fata va trece ușor de la tată la noul său “inlocuitor”. Astfel, ea va trece cu bine peste complexul lui Oedip, fără să trăiască o mare angoasă.

Este important ca această fază să fie depășită, iar rivalitatea cu părintele de sex opus să înceteze, copilul urmând să se identidifice mai mult cu părintele de acelasi sex și să își însușească caracteristicile specifice. Copilul, fie că este băiat sau față, se detașează de părinții săi în mod normal, la timpul potrivit. Numai în anumite cazuri în care afecțiunea este oferită într-un mod greșit, el poate rămâne fixat în copilărie, oprindu-i-se în acest mod dezvoltarea afectivă firească. Copilul nu încetează, de fapt, niciodată să își iubească mama, căreia îi datorează sentimentul de siguranță necesar maturizării sale afective. Iar tatăl rămâne pentru fată, ca și pentru băiat, simbolul respectului și al aspiratilor afective, copilul supunându-se cu bucurie autorității sale încărcate de dragoste și grijă.

Complexul Oedip și urmările sale pot influența semnificativ relațiile cu persoanele de sex opus. O problemă esențială fiind aceea a modului în care părinții reacționează la dorințele ce se manifestă la copiii. O atitudine prea rece sau prea permisivă față de copil poate duce la apariția unor stagnări a acestei faze, ducând la apariția anumitor trăsături conflictuale: sociabilitate sau izolare, dezinvoltură sau timiditate, ură sau vanitate față de propria persoană.

                                          Autor: Psiholog Nicoleta Dumitrof

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *