Rolul tatălui vs. rolul mamei în viața copilului

copil1
Când ducem copilul la psiholog?
16 septembrie 2015
17
Complexul Oedip la copii
16 septembrie 2015

Rolul tatălui vs. rolul mamei în viața copilului

16

                    

Concepțiile privind rolurile familiale au evoluat de-a lungul timpului. Mama modernă se axează mai mult pe dezvoltarea personalității celui mic. În societatea modernă, copilul este încurajat să se exprime și să își dezvolte imaginația. Relația copil-părinte a devenit mult mai deschisă, punându-se accent pe nevoile și trăirile interioare ale copilului.

 

  • Rolul mamei în viaţa copilului

Iubirea maternă reprezintă întâia formă de afectivitate pe care un copil o percepe. Prin intermediul mamei, copilul reușește să descopere lumea, aceasta oferindu-i siguranța din primele sale zile de viață.

Mama reprezintă pentru copilul ei primul model al feminității. Comportamentul mamei față de copil, dar și față de restul persoanelor, obiceiurile sale, concepțiile, toate aceste lucruri au o influență semnificativă asupra formării sale ca adult. Studiile au concluzionat în unanimitate că orice copil, indiferent de sex, este supus la început unei puternice influenţe materne. El învaţă să devină matur însă prin identificarea cu părintele de acelaşi sex şi mai târziu, prin identificarea cu persoanele reprezentative ale aceluiaşi sex, din jurul său. Este important ca mama să ii ofere iubire si grijă micuțului său. În cazurile în care copilul este îngrijit de o bunica sau de o bonă, acesta o va percepe precum o mamă și va deveni modelul său de feminitate.

 

  • Rolul tatălui în viaţa copilului

Figura paternă contribuie într-un mod esențial la dezvoltarea sentimentului de protecție și de siguranță al copilului. Mama reprezintă simbolul afecțiunii, blândeții, feminității, iar tatăl este simbolul autorității, al siguranței, al puterii. Copiii obișnuiesc să se laude că mama lor este cea mai frumoasă iar tatăl lor cel mai puternic.

Odată cu promovarea și susținerea ideii de egalitate între sexe, tatăl a ajuns să se implice mult mai mult în creșterea și educarea copiilor în comparație cu vremurile trecute. Astfel, în zilele noastre tatăl își poate lua chiar și concediu de paternitate, pentru a fi cât mai aproape de copil în primii ani de viață.

Tatăl este prima persoană care “intervine” în relația mamă-copil. In prezent, rolul de întreținător al familiei este împărțit de ambii părinți. Acest lucru aduce o atenuare a prestigiului patern. Însă, chiar și așa, copilul este impresionat de prestanța și forța tatălui, intotdeauna comparându-și propria forță cu acesta. În timp ce tatăl reprezintă autoritatea supremă, autoritatea mamei se manifestă mai direct și mai continuu in viața copilului. De cele mai multe ori, tatăl este mai puțin prezent decât mama, iar acest fapt îi crește și mai mult valoarea în ochii copilului. Apare o curiozitate legată de activitatea tatălui “unde lucrează tata?”, “ce face tata?”. Cel mic își dorește să fie implicat în activități alături de tatăl său și să afle cât mai multe lucruri despre el. Tata devine o persoană fascinantă. Astfel, acesta extinde inițierea incepută de mamă.

Copilul nu trebuie să simtă vreo rivalitate între părinți. Neînțelegrile sau eventualele discuții legate de creșterea și educarea copiluli nu vor avea loc în prezența sa. Cel mic trebuie să se simtă în siguranță și să îi simtă pe cei doi părinți precum o echipă. Mama și tatăl sunt egali. Părinții trebuie să-și iubească copilul in mod normal, oferindu-i autonomie și sociabilitate. Cadrul familial este absolut necesar pentru dezvoltarea armoniasă a copilului, însă cu condiția ca acesta să fie sănătos.

 

Autor: Psiholog Nicoleta Dumitrof

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *