Tu ce stil parental ai adoptat?

7
Copilul răsfățat: 7 greșeli frecvente ale părinților în educație
16 septembrie 2015
12
7 greşeli ale părinţilor ȋn ȋngrijirea copilului
16 septembrie 2015

Tu ce stil parental ai adoptat?

stil-parental

 

Stilul parental adoptat se conturează prin maniera de educare și de relaționare cu proprii copii și îsi va pune amprenta pe întreaga lor dezvoltare. Fiecare părinte adoptă propriul său stil în educarea celui mic. Un stil parental pur nu există, ci doar combinații între două sau mai multe stiluri. Astfel, nu putem afirma că un părinte are un tip de stil parental în proporție de sută la sută. Există însă, în general, un stil parental predominant, care influențează într-un mod semnificativ dezvoltarea ulterioară a copilului. Iată o scurtă clasificare și descriere a stilurilor parentale și a urmărilor acestora:

Stilul permisiv

Controlul parental este foarte slab; astfel copilului i se acordă o libertate deplină, fără limite clar stabilite, fără norme, fără responsabilități. Părinții ce adoptă acest stil parental au o relație apropiată cu copilul, arătându-și în permanență afecțiunea față de acesta. Nu îi refuză cerințele și nu îi interzic anumite comportamente, care în mod normal ar trebui îndreptate. În astfel de situații, părinții sunt inconsecventi (exemplu: ora de culcare este 21:00 într-o zi și 23:00 în ziua următoare).

Copilul este obișnuit să negocieze deciziile părintelui și își arată în permanență nemulțumirea față de acestea. Cei crescuți de părinți ce adopta stilul permisiv sunt adesea caracterizați drept „răsfățați”. Părinții confundă agresivitatea copilului cu afirmarea sa (celebra replică “are personalitate”) iar copilul învață să își manipuleze părinții. Ca adulți, aceștia vor avea probleme în dobândirea autonomiei și vor întâmpina probleme emoționale. Unii copii pot rămâne dependeți de părinți chiar și la vârsta adultă.

Stilul autoritar

Părinții îi impun copilului o serie de reguli și doresc ca acesta să le respecte cu strictețe, iar în caz contrar vor apela la pedeapse. În general, părinții ce adopta acest stil parental își impun regulile fără să argumenteze, fără să îi explice copilului de ce este bine să le respecte. Încercările copilului de a avea o oarecare independența sunt stopate și interpretate drept o formă de rebeliune sau obrăznicie. De cele mai multe ori, intenția părinților este de a educa copilul conform normelor morale și de a-i transmite acestuia valori precum: sârguința, autoritate, disciplină, ordine, tradiție, etc.

Copilul crescut într-un stil autoritar va învăța mai greu să fie maleabil și să recurgă la compromisurile necesare în viață, îi va fi greu să se exprime liber și va fi lipsit de inițiativă, având în permanență teamă de eșec.

Materiale site

Stilul democratic

Stilul democratic se bazează pe principii democratice, precum “egalitatea” sau “increderea”. Este un stil echilibrat, ce îmbină celelalte stiluri parentale și pune accentul pe drepturile copilului. De obicei se impune un set de reguli tuturor membrilor familiei, astfel încât aria responsabilității să fie lărgită la nivel de familie. Părintele ce adopa stilul democratic este deschis la părerile copilului și îi încurajează creativitatea, însă în același timp pune accentual pe respectarea regulilor.

Spre deosebire de stilul autoritar, se argumentează logic și se explică clar fiecare regulă. În acest fel, copilul acceptă regulile și îndeplinește sarcinile într-un mod eficient. Nevoia de securitate este acoperită, însă în același timp părintele își arată încrederea în capacitățile copilului și îl încurajează în luarea deciziilor, învățându-l astfel să devină independent. Pe măsură ce va înainta în vârstă, datorită independenței ce i s-a acordat, copilul va avea încredere în forțele proprii, va știi să asculte părerile celorlalți și să țină seama de acestea, să respecte oamenii din jur, să accepte observații și să își exprime liber punctul de vedere. Capacitatea de a conștientiza propriile aptitudini îl va ajuta să își aleagă o meserie care i se potrivește și să își îndeplinească țelurile.

Un dezavantaj al acestul stil constă în faptul că unui copil astfel crescut, îi va fi foarte greu să se adapteze unui stil autoritar pe care l-ar putea întâlni în viața de zi cu zi (exemplu: armată, grupuri de prieteni, șef, etc).

Este general acceptat faptul că stilul parental democratic prezintă cele mai multe beneficii, comparativ cu restul stilurilor parentale, în dezvoltarea ulterioară a copilului.

Stilul autoritarist

În acest caz, disciplina este confundată cu pedeapsa, care este de cele mai multe ori fizică. Lipsește comunicarea și apar sentimente de teamă, furie, evitare. Sunt valorizate supunerea și respectul față de părinți. Regulile și sarciniile nu se negociază iar opiniile copilului nu sunt ascultate. Între părinte și copil apar o serie de relații anxiogene. Copilul învață să îi fie frică, să se devalorizeze, stima de sine îi este serios afectată și se va simți inadaptat.

Stilul neglijent

Stilul neglijent, de respingere, manifestă efecte negative asupra copilului, care este tratat cu indiferență. Părintele nu este interesat de relizările copilului, de trăirile sale emoționale și se remarcă o lipsă semnificativă de comunicare cu propriul copil. Acest stil este specific părinților imaturi, agresivi, instabili, dependenți de alcool sau alte substanțe ori bolnavi psihic.

Copilul crescut într-o astfel de manieră poate dezvolta o stimă de sine scăzută și din cauza lipsei de atenție și ascultare a proprilor opinii, poate ajunge să creadă că ceea ce gândește el nu contează pentru ceilalți. Totodată, lipsa încurajărilor îi poate induce ideea că tot ceea ce face este greșit. Ajuns la vârsta maturității, nu va avea respect pentru opiniile celorlalți, va fi insensibil la dorințele celor din jur, apatic. Lipsa atenției și indiferența pe care părintele o manifesa pot duce la apariția unor răni sufletești și neliniști ce vor însoți copilul pentru tot restul vieții.

Stilul parental neglijent trebuie evitat, acesta având efecte negative semnificative asupra copilului.

Autor: Psiholog Nicoleta Dumitrof

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *